Gilitze 2009.05.04. 19:19

Rajtpisztoly

Ma elindult a Gilitze blog, 2009. május 4-én.

Bevezető

56 éve kapott Hemingway Pulitzer-díjat Az öreg halász és a tenger című kisregényéért.
17 napja adta át az ARTJUSTIS Alapítvány a ma Magyarországon legnagyobb összegű zenei és irodalmi díjat, idén Balázs Attilának, Bezeczky Gábornak, Cserna-Szabó Andrásnak, Forgács Zsuzsának s Bruria Závada Pálnak.

A kis bevezető után –, hogy mégis csak legyen valami füle-farka a kezdetnek – valamit a blogról is.

A BLOG

Irodalom – annak aki szereti, aki tanulja, aki dolgozatot ír belőle s annak aki érettségit ír belőle maholnap; meg ami még beleesik.

...szól a bevezető. Mit is takar ez? Ez egy amolyan vegyes blog. Tematikus blog, hisz témája az irodalom lesz, de egy kis ez-me-az ezért beleeshet még. De sokszor megüti majd az elmélkedő blog fogalmát is, hisz erről a témáról nem lehet úgy beszélni, hogy ez van és kész (minthogy az édesszüleim gyermeke az én testvérem). Működése során azonban végig az lesz a célom, hogy olyan információkat közöljek, amikből mások is profitálhatnak. Elvégre mi értelme van egy internetes blognak, ha semmit sem vihet haza magával az olvasó?

A névválasztásról

A gyönyörű antikvizáló névvel verselő hajdani Janus Pannonius-szal ellentétben nekem nem a Névváltoztatásról kell írnom, hanem a névválasztásról. Gilitze Blog. Gilitze-gilicze, mindkét archaikus írásmódú szó ugyanazt jelöli: a gerlice szó ejtését Alföldünk egy kis szegletében. Gerlice, ami tojó gerle vagy galamb, avagy egy kedves, bár mára mellőzőtt becézés (Gyere ki, galambom! gyere ki, gerlicém! / A csókot, ölelést mindjárt elvégzem én; / Aztán a mostohád sincs itt a közelben, / Ne hagyd, hogy szeretőd halálra epedjen. Petőfi Sándor: János vitéz), azonban itt a gilitze szó nem az állatra vonatkozik, s nem is becézünk senkit.

Gilitze István élt 1785. július 4. – 1830. július 22., makói költő. Egyetlen egy históriáját ismerjük csak: P. Makó városának víz által való pusztulásáról. A blog az ő iránti tiszteletéből vette fel a nevét.


A bejegyzés trackback címe:

https://gilitze.blog.hu/api/trackback/id/tr831102784

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: vmware training london 2019.01.24. 19:07:57

Ibm spss statistics 22 license code - honorata

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Visitor Map
süti beállítások módosítása