A fasizmus lélektana a „Mario és a varázsló” című kisregénybe

 

Thomas Mann (1875-1955) a németországi Lübeckben születött. Nyíltan kritizáta a nemzetszocializmus, melynek hatása mögfigyēhető jelen tárgyāt művibe is.

            A fasiszta diktátor alakja, Cippola a címbe csupán „a varázsló”-ként szerepöl, ezzē a szerző ëgy misztikus, okkult ködbe burkója, amely két területöt – kiváltképp a német fasiszták – kutattak is. Mussolinihöz és Hitlerhöz hasonlóan akaratereje hihetetlen, embörföletti hatāma embörismeretibül fakad. A fönt nevezöttek totalitáriánus rendszereihöz hasonlóan Cippola is a markába tartja az emböröket, még az ellene főlázadók is az ő szabályai szerint táncónak. A fasiszta diktátor és rendszerinek lélektanán túl mögjelenik a tömeg pszichológiája is. Mögtaláhatjuk azokat, akik fő nem lázadásukkā gyakorlatilag közvetött módon, de támogatják Cippolát; valamint beszéhetünk arrul a pszichológiai effektusró, hogy a csoportba ēkövetött bűn esetin kisebbnek érözzük az egyéni felelősségünket. Mindezt Mario tetézi be, aki mindazokat az emböröket jēképözi, akiket a fasizmus, a rendszer a végtelenségig mögalázott (a műbe ez abba jelenik mög, hogy Cippola arra kényszeríti szuggesztív hatāmávā Marió-t, hogy csókója mög), s ily módon mögteremtve önmaga ellenségit, amely kellő idő ētētivē ē fogja pusztítani.

            Thomas Mann művit ēhelyözve a világirodalomba mögállapíthatjuk, hogy mind esztétikai értéke, mind az 1920-as évek véginek Németországának politikai átalakulásának éleslátású kritikája miatt  kora irodalmának kiemēködő ākotása.

Kép forrása:

* Thomas Mann fényképe, Carl van Vechten munkája (1937), http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Thomas_Mann_1937.jpg

 


A bejegyzés trackback címe:

https://gilitze.blog.hu/api/trackback/id/tr22447517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Visitor Map
süti beállítások módosítása