Rikkancs, timpani, asszonykórus: MÖGJELENT a blog a facebookon rajongói ó'dalként. Mostmá' mindönki követheti ott az eseményöket, véleményözheti (a visszajē'zésöknek kifejezötten örű'nék is), s rajongójává válhat, lájkó'hatja. így néz ki a doboz, jelen cikkbe is belinkő'tem, de a jobbó'dali oszlopba' kap helyet egyébként:

 

Gyűjjön az elemzés:

Az emböri élet nagy kérdései  „A ló meghal, a madarak kirepülnek”-be’
 

Kassák Lajos (1887-1967) munkásmozgalmi érzületű költő, kinek stílusára hatássā’ vó’t mind az expresszionizmus mind a szürrealizmus. Nevéhöz fűződnek a Tett, a Ma, a Dokumentum, valamint a Munka című folyóiratok. Tárgyalt műve a Szittya Emil és Gödrös barátjávā’ ëgyütt mögtött nyugat-európai vándorútjábul és Apollinaire „Égöv” című versibül nyer ihletöt.

A művet négy nagy színre oszthatjuk, melyek mind az emböri élet egy-egy kérdésit feszögetik. Bécsbe’ a költő a közösségöt vizsgálja, melybe’ ütközni látja a mestörségöset a természetössē’. így ellentétbe állítja a civilizációt az egyénnē’ (pszichoanalitikus értelömbe’ az ID-t és a szuperegót), a magzatzsinórt a társadalom selyemszalagjávā’ valamint a bizonytalanságtul való félelmöt az istenféleömmē’.

A hitéleti vonalat fejti tovább a stuttgard színbe’. Kritikát fogā’maz mög az intézményösítött vallássā’ szömbe’. A stájer paraszt életit vöszi példának, aki ugyan egész életit a dogmáknak mögfelelően élte, mégis nyomorúságos az élete.

Brüsszelbe’ egy politikai agitátor előadásába’ hā’lják a társadā’mi igazságtalanságok elleni munkásmozgalom eszményeit. Ez, a korábbi képöket idézi mög a már szinte vallásos áhítatávā’. A munkásosztályt ëgy új mögváltó fogja mögszabadítani. Itt fejti ki Kassák a leginkább a társadā’mi különbségöket, az ezt követő párizsi színbe’ már csak a költészetrő’, a művészetökrő’ beszél.

                 Kassák művit ē’helyözve a magyar irodalomban mögállapíthatjuk, hogy páratlan darabja a két világégés közötti lírának, mely esztétikai értékin túl pontos képöt ad Kassák, s kora társadā’mának problémáirul.


A bejegyzés trackback címe:

https://gilitze.blog.hu/api/trackback/id/tr232427375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Visitor Map
süti beállítások módosítása