Jelen bejegyzésbe ëgy átfogóbb pillantást vetünk Bessenyei Dánielre: rövid életrajz, klasszicizmus, kapcsolata Horatius-szā, möghintve ëgy kis Magyarokhoz”-zā. Ja és egyébként ma van pontosan 312 éve, hogy mögköttetött a karlócai béke, melybe az oszmánok 150 év után föladták fönnhatóságukat a Magyar Királyság fölött. Valamint Isten éltesse a holland származású gitáros-producert, a rockgitározás arculatának mögreformálóját, Eddie Van Halent, 55. születésnapja ākāmábú!

 

Bessenyei Dániel

 

Berzsenyi Dániel (1776-1836) egy régi középbirtokos család ëgyedüli gyermekeként látta mög a napvilágot. Édösapja ügyvédi oklevéllē röndőközött, fiát nem tanítatta, ameddig fizikailag mög nem erősödött. Ezt követően a soproni evangélikus líceumba tanút, amit ugyan otthagyott, mégis ott tanút mög latinú, s ismerte mög a görög római mitológiát, mely később nagy hatássā vót klasszicizmusára.

Berzsenyi stílusába végigvonú mind a klasszicizmus, a szentimentalizmus, s a kezdeti romantika is. A „Magyarokhoz” című ódáját még maga Kazinczy is dicsérette illette, akivē később a széphalmi irodalmi vezér bírálata miatt mögromlott a kapcsolata. Maga a műfaj az antik, görög-római értéköket idézi fő, hisz az óda fennkölt, magasztos tárgyú költemény (itt: a haza sorsa fölötti aggódás), mely a görög ódé, azaz ének szóbul ered, hisz eredetileg pengetős hangszerrē kísérték. Latin mögfelelője a carmen, melyet Horatius is gyakorta hasznát. Általába van mögszólítottja, pl.: természeti jelenség, ëgy mögszemélyesítött ēvont fogalom vagy kiemēködő történēmi személyiség, az említött két ódába ezök maguk a magyarok. „Magyarokhoz” címmē két hasonló művit ismeri a magyar irodalom, mindkettőbe mögfigyēhető a klasszicizáló hatás, mely már rögtön szerkezetükbe mögjelenik – időmértékes versölésükön tú mindkettőt az alkaioszi strófa szabályai szerint szerkesztötte, melyet Berzsenyi irodāmi pédaképe, Horatius is gyakran hasznát (Berzsenyit, a „magyar Horatius” névön is emlögették. A négysoros strófaszerkezöt ēső két sorát ëgy-ëgy hendekaszillabus alkotja, mégpedig ëgy-ëgy nagy alkaioszi sor, melybe három jambust ëgy anapesztus követ, amit szintén ëgy jambus zár lë. A harmadik sor ëgy (kilenc szótagú) ötödfeles jambus, a strófa záró sora pedig ëgy kis alkaioszi sor, melybe két daktilust követ két trocheus.

Az első ódának már rögtön az ēső sora mögadja a témát, amelyet később a műbe kifejt: „…Romlásnak indult hajdan erős magyar…”, azaz két idősíkot haszná, a mút és jelent, melyöket összevet az erkőcs tekintetibe, tehát időszembesítő verstípusrul beszéhetünk. Ez korszakākotó a magyar hazafias lírába, melyhöz hasonló taláható később Kölcsey „Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból” című ódájába, himnuszába. Ily mód mögfigyēhető a párhuzam nagy előd, Horatius „A rómaiakhoz”  című művivē, melybe a költő korának állandóan háborúkba torzsākodó honfitársai miatt kesergött hazája sorsa fölött, s melybe hasonlóan javító szándékkā ostorozza népit hibái miatt. A második „Magyarokhoz” óda első versszaka a korszellemet festi lë, melyet fölborzótak a napóleoni háborúk. A strófaszerkezetön kívüli klasszicizáló hatása szókincsibe is mögfigyēhető, s az ezt követő versszakokba ëgyaránt: Erynnisrű beszé, a lēkiismeretöt főbujtó görög istennőrű; Görögország földrajzát idézi a Dardanellákkā, s a Haemusokkā; illetve a római Titust említi, az igazságos és bőcs királyt, akihöz Berzsenyi I. Ferencöt, a Napóleonnā dacoló osztrák császárt és magyar királyt hasonlítja.

Kép forrása: http://www.helyitipp.hu/kepek/vegyes-kepek/hurramegint.jpg

 


A bejegyzés trackback címe:

https://gilitze.blog.hu/api/trackback/id/tr352616054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kzella · http://holabda.blogspot.com/ 2012.02.03. 12:23:37

Hát a nyelvjárás nem tökéletös. Én má csak tudom itt nöttem fő.
Visitor Map
süti beállítások módosítása